I am Weblica 2016 Speaker


weblica2016

Drugi put za redom u Čakovcu se održava konferencija o Web tehnologijama pod nazivom “Weblica“. Mjesto održavanja je Tehnološko-Inovacijski centar u Čakovcu, a konferencija je zakazana za subotu 14 maja.

Naziv konferencije, kako su organizatori naglasili, predstavlja asocijaciju na “Tiblicu” – tradicionalno međimursko jelo. Kompletna organizacija konferencije pripada MSCommunityu iz Čakovca, a na konferenciji će se naći predavači iz Hrvatske i regiona. Konferenciju sponzoriše INETA EUROPE te druge organizacije.

Po drugi put pripala mi je čast da budem dio ove konferencije na kojoj ću održati predavanje na temu Entity Framework Core 1.0 (EF Core). EF Core se trenutno nalazi u release candidate verziji, a dosad je pokupio više simpatija i interesovanje nego sve prethodne verzije. EF Core 1.0 donosi pregršt novosti iz područja backed razvoja, koji je po performansama superioran nad svojim prethodnikom EF 6.

Pored toga EF Core 1.0 dolazi uz .NET Core koji predstavlja novu platformu za razvoj Web, Desktop i Mobilnih aplikacije koje su prvenstveno neovisne od operativnog sistemu i uređaju na kojem se vrte. Po svojoj prirodi .NET Core se definiše  kao dio danas najpopularnije platforme Microsoft .NET Frameworka, koji je u open source verziji najmjenjen za razvoja aplikacija visokih performanci, neovisne o operativnom sisitemu, a koje se nativno izvršavaju uz pomoć .NET Native kompajlera.

Na predavanju će se kroz primjere na Linux-Ubuntu i Windowsima moći vidjeti neke od najznačajnijih osobina EF Core, a koje će se naći u konačnoj verziji koja je planirana da izađe u drugoj polovini ove godine.

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s