WCF in N Tier Architecture – TechDay 2011


image

Kao što vam je već poznato 26. maja održava se redovna godišnja Microsoft jednodnevna konferencija pod nazivom DevDays, a koja je ove godine promjenila ime u TechDays. Konferencija će se održati u hotelu Sarajevo u Sarajevu 26. maja  sa početkom u 9:00. Više informacija o konferenciji, kao i o rasporedu predavanja, te registraciji za učešće možete vidjeti ovdje.

Na konferenciji ću držati, po meni interesantno predavanje, o Windows Communication Foundation u N Tier arhitekturi.

Nešto više o predavanju…

WCF je jedna od Microsoftovih tehnologija koja postaje sve popularnija, posebno u razvoju Enterprise aplikacija u kompanijama u kojima se želi postići maksimalna sigurnost skalabilnost i portabilnost. Smještena u srednji sloj WCF obezbjeđuje da višeslojne aplikacije zadovoje i najrigoroznije zahtjeve.  Iz tog razloga ova tehnologija se sve više koristi u današnjim modernih poslovnim klijent-server i distribuiranim  aplikacijama, kao što su banke, osiguravajuće kuće, internet portali, velike kompanije i td. REST, HTTP, TCP, Named Pipe neki su od protokola  koji su sastavni ugradbeni dijelovi WCF, te ovoj tehnologiji daju neograničenu primjenu u svim servisno orjentisanim aplikacijama, bilo da se radi o komunikaciji između procesa na jednoj PC mašini, u LAN-u ili na internetu neovisno o tome da li je klijent na PC-u ili nekoj drugoj ne-Windows baziranom klijentu.

Prezentacija će poslije 5 minutnog uvoda, biti full 40-to minuta coding sesija sa live Demo primjerima koje će publika u toku predavanja moći i sama isprobati na svojim mobitelima ili laptopima. To će biti omogućeno iz razloga što će se demo deployati na hostirani Windows Web Server. Demo će se sastojati u implementaciji jednog DB-modela pomoću Entity Frameworka, nakon čega će se formirati WCF REST Web servis. Isti će se deployati na pomenuti Web Server na internetu, poslije čega će se izgraditi nekoliko klijenata koji će konzumirati ovaj web servis. Prvo će se demonstrirati kao radi REST protokol u samom Internet Exploreru, a zatim će se implementirati Silverlight aplikacija koja će prikazivati, editovati i unositi nove podatke preko deployanog WCF servisa. Zatim će se implementirati drugi klijent koji će biti Windows Phone 7 aplikacija koja će također, konzumirati deployani  WCF servis.

Nadam se da sam donekle zainteresirao publiku za ovu prezentaciju, što vas ovom prilikom i pozivam.

Dobro došli i vidimo se na TechDays 2011.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s