Uvod u Windows Phone 7


Predgovor

U narednih nekoliko postova biće prezentirana mobilna platforma Windows Phone 7, koja pobuđuje dosta pažnje zadnjih mjeseci. Kako ga opisuju: ovo je do sada najorginalniji mobilni operativni sistem trenutno na tržištu sa potpuno novim pristupom ne samo u odnosu na svoju prethodnu verziju Windows Mobile 6.5, nego i svih ostalih mobilnih OS-ova. U narednim postovima govorićemo o razvojnim platformama, alatima, tipovima aplikacija koje se mogu razvijati na ovom OS-u, te MVM tehnikama programiranja koje sve više postaju popularne u programiranju aplikacija u Silverlight i WPF.

Ovaj članak objavljen je u  www.itpro.ba avgusta 2010 godine.

Uvod

Slika1Windows Phone 7 je naredna verzija microsoftovog operativnog sistema za mobilne telefone koji bi trebao da bude objavljen u oktobru 2010. godine. Nakon višegodišnjeg stalnog pada popularnosti Windows Mobile serija operativnog sistema, Microsoft se ovog puta ozbiljno prihvatio posla i počeo iz početka razvijati novi operativni sistem. Marketinški popraćen od samog početka razvoja operativnog sistema slično kao pri razvoju Windows 7 OS, Microsoft je napokon našao čarobnu formulu uspjeha svog proizvoda. Prema reakcijama koje stižu Windows Phone 7 do sada dobija vrlo visoke ocjene, a sudeći po proizvođačima telefona koji su već poptpisali ugovore sa Microsoftom čini se da će ovaj mobilni operativni sistem pobuditi veliku pažnju krajnjim korisnicima. Prema službenim izvještajima proizvođači telefona koji su već poptisali ugovore da će njihovi budući modeli koristiti neke od verzija Windows Phone 7 su: ASUS, Dell,HTC, LG i Samsung.

GUI u obliku šahovske table sa multitouch mogućnostima

Slika2

Windows Phone 7 u odnosu na ranije verzije Windows mobile 6 serija iz temelja je promijenio svoj korisnički interfejs, te najviše sliči Zune HD uređajima. GUI koji je predstavljen u obliku šahovske table sa samoosvježavajućim sadržajem polja predstavljaju inovativan dizajn. Iako sa dosta fleksibilnim dizajnom Microsoft je odlučio da proizvođači mobilnih telefona poštuju stroga pravila u dizajnu, tako da svaki mobilni uređaj koji vrti Windows Phone 7 mora posjedovati centralno dugme Start za pristup glavnom prozoru, dugme Back vraćanje na prethodni sadržaj , i Search za pretraživanje interneta, kontakata i drugih sadržaja. Prepun multimedijalnim interakcijama pri radu Windows Phone 7 postaće jedinstven mobilni operativni sistem. Pretraživanje interneta moći će se vršiti i preko glasovnih naredbi koje su ugrađenje u Windows Phone Search browser koji vrši pretragu sa Bing pretraživačem. Kako malo koji OS vrti na mobilnim uređajima multimedijalni sadržaj napisan u flashu, Microsoft je na ovaj način u samom startu napravio podršku za svoj Silverlight i XNA. Windows Phone 7 će sadržavati sve komponente koje današnji mobilni operativni sistemi posjeduju: od efektivnih klijenata za socijalne mreže do multitouch interakcije nad mobilnim ekranima što predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodne verzije.

Windows Phone 7 u 5 cjelina

Slika3

Inovativni dizajn novog operativnog sistema, pored vizualnog dojma i posebne tehnologije za iscrtavanje teksta na ekranima telefona,predstavljen je u sadržajima šahovskih polja koji se grupišu u posebne sadržajno slične cjeline (hubs). Predefinisane cjeline dijele se na:

People“ – u kojem se nalaze informacije o kontaktima, svim informacijama o socijalnim mrežama na koje je korisnik povezan i sl.

Pictures“ – cjelina koja prikuplja informacije o svim grafičkim datotekama te profilima prijatelja sa socijalnih mreža. Poput prethodnog Hub-a opcijom What’s New moguće je pregledati nedavno objavljene slike kao i prijatelja sa socijalnih mreža facebook i sl, te dijeljenje vlastitih slika na socijalnim mrežama.

Office“ – cjelina prilagođena manipulaciji sa dokumentima na mobilnim telefonima. Za to je zadužen set softwerskog paketa Office Mobile 2010 sa OneNote, Word, Excell i Outlook email klijentom.

Games“ – kako Windows Phone 7 dolazi sa XNA gejmerskom platformom postaje suvišno za reći da će se u novom microsoftovom mobilnom operativnom sistemu nalaziti set novih tehnologija za igrice kako one koje se vrte samo na WP7, tako i one koje se već vrte na Xbox-u, te multiplayer vrste igara.

Music and video“ – je cjelina namijenjena svim oblicima muzike i video distribucije, od kupovine preko interneta do sihronizacije sa jukeboxom Zune.

XNA i Silverlight platforme za razvoj WP7 aplikacija

Pored mnogih korisničkih inovacija Microsoft je za Windows Phone 7 obezbijedio već u CTP fazi razvojni alat pomoću kojeg developeri već mogu razvijati aplikacije koje će se vrtiti na WP7. IDE alat za razvoj WP7 aplikacija je Visual Studio 2010 koji je objavljen u aprilu ove godine, a u trenutku pisanja ovog članka objavljena je i beta verzija alata za Visual Studio 2010 za razvoj WP7 aplikacija. Dvije su platforme razvoja Windows Phone 7 aplikacija, pa tako i dva seta šablona za formiranje početnih projekata WP 7 aplikacija u Visual Studiu 2010 i to: XNA Game Studio 4.0, te Silverlight for Windows Phone.

Slika4

U ovoj fazi Expresson Blend dizajnerski alat za razvoj bogatih korisničkih iskustava potpuno je integriran sa razvojem WP7 aplikacija. Pored toga, MVVM patern od nekih autora je već razvijen i moguće ga je primjenjivati za razvoj WP7 aplikacija, koji sada sa Expression Blend i Visual Studio 2010 čini obezbjeđenu cjelokupnu platformu za razvoj.

slika5

Microsoft je do sada sa Windows Phone 7 otkrio sve karte u svom razvoju operativnog sistema, dok drugi poput Google svoju 3 verziju Android OS još drže skrivenu od oka javnosti. I dok je iOS 4 nedavno objavljena verzija Appleovog mobilnog OS, ne nudi skoro nikakva nova proširenja u odnosu na raniju verziju, i pri kojem još uvijek nema podrške za web sadržaje napisane u Flashu, Microsoft će i pored određenih spekulacija ipak imati ovu podršku.

Advertisement

1 thought on “Uvod u Windows Phone 7

  1. Pingback: Windows Phone 7 članci i prezentacije - Blog o C++ i C#

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s