Windows 8 i System on a Chip (SoC) tehnologija


Na najvećem sajmu potrošačke elektronike i inovacija CES koji se održava od 6-9. januara u Las Vegasu u USA, Steve Ballmer šef Microsofta pored zanimljivih stvari oko Windows Phone 7, igraće konzole Xbox 360 i KINECT, kao šlag na tortu najavio je novu verziju Windowsa 8 i prezentirao neke novine koje dolaze s njim.

Naime, u saradnji sa proizvođačima hardvera prikazan je set novih uređaja koji imaju svojstvo System on Chip (SoC), a što će podržavati nova verzija Windows 8.

System on Chip (Soc) kao pojam označava integraciju svih komponenata u jedan čip preko kojeg se mogu obrađivati kako digitalni tako i analogni signali. Tipična primjena ovakvih uređaja su embeded sistemi. S druge strane System on Chip predstavljaju uređaje koji su dizajnirani za mobitele i tablet računare. Ovo svojstvo omogućava istim uređajima dramatično povećanje vijeka trajanja baterije, odnosno smanjenje energije koje je potrebno imati za njihov rad.

SoC predstavljaju ARM bazirane sisteme koje razvijaju microsoftovi partneri NVIDIA Corp., Qualcomm Inc. i Texas Instruments Inc. Tehnologiju koja je demonstrirana na razlčitim uređajima sastojala se od hardverskog ubrzanja grafike i media playbacka, kao i uređaje na kojima je demonstriran rad Office 2010 programa u prirodnom obliku, demonstrirajući printanje dokumenta iz MS Worda. Pogledajte video ove vrlo interesantne prezentacije SoC tehnologije i Windows 8 OS-a.

Advertisement

2 thoughts on “Windows 8 i System on a Chip (SoC) tehnologija

  1. Pingback: Tweets that mention Windows 8 i System on a Chip (SoC) tehnologija | Bahrudin Hrnjica Blog -- Topsy.com

  2. Can you please contact me privately with my email. I have some consulting work for you related to your opensource genetic prog code. Thanks, and this is urgent and serious request.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s