Kako se twitterom zabavljati III dio –Twitter Klijenti ( Clients )


Prva dva dijela ovog članka:
Kako se twitterom zabavljati I dio
Kako se twitterom zabavljati II dio
TweetDeck twitter klijent

TweetDeck twitter klijent

Bezbroj je Twitter aplikacija preko kojih možete tweetati i fejsati. A twitate i fejsate u svim mogućim situacijama osim kad spavate. Ovo je postalo sastavni dio života svakog zaljubljenika u društvene mreže, da ne kažem neku drugu grublju riječ. Aplikacije preko kojih komunicirate sa svojim prijateljima ima bezbroj a možemo ih podijeliti u tri velike grupeodnosno dijelimo ih na web, desktop i mobile aplikacije. Često se koriste sve tri vrste aplikacija, jer kad ste na poslu koristite desktop klijente, ako niste na svom računaru onda možete koristiti web twitter aplikacije, te ukoliko ste u pokretu koristite mobile aplikacije. Jednostavno, Twitter kao i ostale društvene mreže su uvijek tu uz vas, da objavite nešto interesantno. Neki će reći to je moronski, i bezveze ali ne znam šta ima tu loše, ako podijelite s prijateljima neku interesantnu sliku ili vijest koju ste upravo vidjeli ili čuli. Pa ljudi živimo u 21 vijeku, vijeku digitalnog doba.

Kada govorimo o web Twitter aplikacijama tu je najviše korišteni, rekli bismo originalni Twitter, koji se nalazi na www.twitter.com. Više se koristi od svih ostalih aplikacija preko kojih se tweeta.

HootSuite twitter klijent

HootSuite twitter klijent

Druga web aplikacija koju je vrijedno spomenuti jeste www.hootsuite.com, web aplikacija preko koje se može pratiti više od jednog profila, i više od jedne društvene mreže. Jednostavno, to je aplikacija sa bezbroj mogućnosti.

Desktop aplikacija za tweetanje i praćenje ostalih društvenih mreža zaista ima mnogo. Ukoliko ste programer i razvijate aplikacije, vrlo lako možete napraviti svoj vlastiti Twitter-klijent. Najpopularnija desktop aplikacija preko koje se prate društvene mreže je TweetDeck, sa pregršt opcija i mogućnosti. Interesantna je notifikacija koju PC pušta pri novom statusu ili poruci, a to je cvrkut ptice. MetroTwit je drugi popularni klijent koji se masovno koristi. Također, moguće je pratiti više od jedne društvene mreže.

MetroTwit twitter klijent

MetroTwit twitter klijent

Za današnje mobilne uređaje, vrlo je važno da imaju softwere za praćenje društvenih mreža. Tako, svaki mobilni operativni sistem već dolazi sa moćnim klijentima za praćenje društvenih mreža. iOS4 koji dolazi sa iPhone 4, ima ugrađen alat za društvene mreže, a podržava više od jednog profila i više od jedne društvene mreže.

FriendStream Android Twitter klijent

FriendStream Android Twitter klijent

Android 2.2 dolazi za FriendsSteam jednim od najboljih alata za društvene mreže. On ima mogućnost registracije više od jedne društvene mreže i profila. Još ako dolazi na moćnom telefonu poput HTC Desire onda je pravi ugođaj tweetati i fejsati se na mobitelu. Windows Phone 7, nadolazeći mobilni operativni sistem iz Microsofta, također dolazi sa ugrađenim alatom za društvene mreže. Na žalost ovaj klijent nema mogućnost povezivanja na Twitter, razlog je u određenim nekompatibilnostima sa Windows Live servisom. Bez obzira na to recenzije koje pišu o tome biće to izvrstan operativni sistem, sa kvalitetnim klijentom za društvene mreže. Već nekoliko softwerskih kompanija razvija Twitter-klijent za Windows Phone 7, pa i neće biti problem za Twitter.

Pored ugrađenih Twetter-klijenata postoje i „stand alone“ mobilne aplikacije koje se mogu koristiti za tweetanje, fejsnje i druge mreže. TweetDeck koji postoji za desktop računare, ima svoje verzije za iPhone i Android. Ovaj zadnji se upravo priprema ovih dana da izađe u beta verziji.

U ovom kratkom tekstu pokušao sam dati brzi pregled najčešće korištenih aplikacija za Twitter. Korištenje ovakvih aplikacija je vrlo jednostavno i suvišno je pisati o tome, s toga progooglajte oko ovih aplikacija i nađite sebi onu koja vam najviše odgovara.

Stotine klijenata za društvene mreže postoje na internetu. 90% svih tih aplikacija su besplatne. S toga imate mogućnost da izaberete onu aplikaciju koja vam se najviše sviđa i s kojim ćete najbolje uživati u toku razmjene poruka, sa svojim prijateljima.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s