Kako se Twitterom zabavljati II dio


Nastavak prethodnog dijela o društvenoj mreži Twitter.

Da bi koliko toliko savladali početničke fustracije, potrebno se upoznati sa osnovnim pojmovima Twittera. Osnovne pojmove moguće je savladati koristeći se twitter rječnikom  ili Twictionary. To vam je isto kao kad ste u nekoj zemlji, a ne znate jezik i izgubljeni se. Takav je Twitter, on nije Facebook na kojem za par minuta vidiš šta sve možeš. O pojmovima koji su vezani za Twitter odnosno o Twictionary više možete saznati na ovom linku, dok ćemo ovdje dati pregled najznačajnijih pojmova.

Tweet – je rečenica koja nema više od 140 slova, te želite poruku  podijeliti sa svojim sljedbenicima i cijelom twitter mrežom. Možda niste znali ali sve sto kažete Twitteru, odnosno svaki izrečeni tweet je zapisan i trajno ostaje na Twitter serveru u obliku statičke url adrese. Npr: http://twitter.com/bhrnjica/status/20140902348 je status napisan prije nekoliko dana, i potpuno se može pristupiti preko statičke URL, a samim tim ga i intrenet pretraživači indeksiraju u svojim bazama podataka. Zato pazite šta tweetate, tweetajte pozitivno, jer „ko će slušat tuđu muku“, stara e izreka. Nažalost, kako popularnost raste, i Twitter servis je prinuđen da sve manje drži naše postove aktivnim, pa je za sada svaki tweet koji je napisan aktivna samo dvije sedmice.

Sljedbenici, Sljediti (Followers, Following)

Kada se nekoga slijedi na Twitter servisu, tada želite da se poruke dotične osobe pojavljuju na vašem statusu. Međutim, istovremeno dotična osoba ne mora vas slijediti, pa mu se vaše poruke ne pojavljuju na statusu. Ovo je suprotno od onoga kako smo navikli na Facebooku, kada ste prijatelj s nekim, s njim dijelite sadržaj uzajamno. Kada vas neko slijedi to su vaši Sljedbenici (Followers) odnosno, ljudi koji vas slijede žele na svoj status da se pojavljuju vaši tweetovi. U koliko neko slijedi vas, ne implicira da i vi želite sljediti njega. To je potpuna sloboda. Vrlo poznate ličnosti poput glumaca, sportaša i sl. imaju milione sljedbenika, a u isto vrijeme imaju samo nekoliko osoba koje oni slijede.

@replies

Svatko na Twitteru može javno proslijediti poruku direktno određenoj osobi. Za to se koristi ključni karakter @nazivprofila. Npr. ukoliko želite da proslijedite poruku direktno meni vaša poruka počinje sa @bhrnjica i onda ostatak poruke ili da u rečenici na bilo kojem mjestu se pojavi pomenuti izraz. Na ovaj način obraćate se nekoj osobi dok svi koji vas slijede mogu tu poruku i vidjeti.

Retweet ili RT

Kako su svi tweetovi javni, moguće je pregledavati poruke i osoba koje ne slijedite. Ovdje se posebno može naglasiti da Twitter služi i kao baza znanja i moguće je pronaći informaciju o poslu, ili ako studirate tražite informacije, ili se reklamirate i mnogo drugih načina. Kada naiđete na poruku koja vam se sviđa, možete je retweetati. Retweet znači da će poruka koju ste retweetali biti vidljiva svim vašim sljedbenicima.

Twitter #hashcode (twitterove tarabe)

U početku posebne riječi koje su me nervirale na Twitteru bile su one koje su počinjale sa hashom ili tarabom ispred riječi. Pa sam nailazio na poruke sliče ovoj: „Having fun at #pdc2009“. Dobro rekoh možda je čovjek pogriješio. Pa onda skontam da se taraba nalazi daleko od tipke p. Rekoh mora biti neka caka u tome. Riječi koje počinju sa tarabom su oznake i služe za indeksiranje vaših poruka na Twitter servisu. Taraba vam pomaže da budete više društveniji, da se vaša poruka brže pronađe od strane onih koji traže informaciju.

Tiny URL (zgođušne url adrese)

Obzirom da imamo na raspolaganju samo 140 slova vrlo je teško ostaviti url adresu u tweetu, jer blog naslovi mogu imati i više od 140 slova u adresi. Za tu svrhu u Twitteru se koriste serveri koji skraćuju URL adrese na svega nekoliko slova. Postoji nekoliko web servera koji besplatno daju tu uslugu, poput http://bit.ly, http://is.gd, http://tinyurl.com. Ako Twitter koristite sa Twitter-klijentom instaliranim na vašem desktop-računaru, ne zaboravite uključiti automatsku opciju za skraćenje URL adresa, da ne gubite dragocjeno vrijeme, te da manuelno skraćivate adrese.

Dijeljenje Slika i Videa na Twitteru

Na Twitteru je moguće podijeliti kako slike tako i bilo koji sadržaj od videa do powerpoint prezentacije i sl. Postoji mnogo popratnih Twitter servisa koji nisu Twitter servisi, ali su usko vezani za Twitter usluge, poput skraćenih URL adresa. Skraćena URL adresa može biti link na sliku ili video ili bilo koju datoteku. Postoje servisi koji obezbjeđuju postanje (ostavljanje) slika vezanih za vaše tweetove. TwitPic.com je jedan od tih servisa preko kojih je moguće zalijepiti sliku za Twitter poruku. Ovim servisom moguće je mobitelom prosljeđivati slike na Twitter, šaljući email sa slikom na profilepasword@twitpic.com. Naziv maila upravo je vaš naziv profila, te pasword za pristup. Vrlo zgodno, zar ne?

Direktne poruke(Private Tweets)

Moguće je Twitter servisom poslati nekom direktnu poruku, a da to drugi korisnici ne mogu vidjeti ni pročitati. Direktne poruke zovemo privatni tweetovi. Kada odaberete nečiji profil, opcije koje su vam na raspolaganju uključuju i ovu mogućnost.

Pretraživanje twittera

Obzirom da su svi tweetovi javni moguće ih je pretraživati. Za to se koristi Twitter service www.search.twitter.com. Npr. http://search.twitter.com/search?q=bhrnjica twitter će prikazati moje zadnje postove, moje poruke koje su retweetane i sl. Moguće se pretplatiti na RSS feed za praćenje twitter poruka sa određenom ključnom riječju, upravo onako kako se vrši pretplata na blogove. U biti oblici pretraživanja Twittera su mnogostruki.

Integracija sa Facebook i drugim društvenim  mrežama

Ukoliko želite da sa jednog mjesta pratite sve svoje profile sa svih društvenih mreža poput: Facebook, Twitter, LinkedIn, Buzz i sl., postoje Twitter klijenti preko kojih je moguće to ostvariti. Nadalje, ne samo da možete pratiti vaše statuse i statuse vaših prijatelja, istovremeno je moguće i mijenjati vaše statuse na svim mrežama odjednom. Često puta imate prijatelje na Facebooku, a koje vas ne slijede na Twitteru, moguće je poruke koje objavljujete na Twitteru istovremeno objavljivati i na drugim društvenim mrežama. Preko klijentskih aplikacija moguće je upravljati svojim profilima na više od jednog servisa, pa samim tim jednu poruku dijeliti preko svih mreža odjednom.

U nastavku upoznaćemo se sa Twitter-klijentima i savjetima za tweetanje.

Advertisement

1 thought on “Kako se Twitterom zabavljati II dio

  1. Pingback: Tweets that mention Kako se Twitterom zabavljati II dio: -- Topsy.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s