Windows 7 Beta ugledao svjetlo dana


clip-image002

Izlazak Windows 7 Beta zasigurno će obilježiti početak nove 2009 godine. Kako najaljuju iz Microsofta ovaj OS ponudiće puno novina, a već neke su ugledale svjetlo dana izlaskom prve oficijelne beta verzije. Preuzimanje prve bete omogućeno je pretplatnicima već 7 januara a javni download dva dana poslije. Obzirom da sam već 8 januara imao mogućnost preuzimanja ove verzije koja zauzima 2.5 GB disk prostora, trebalo mi je nekoliko dana da je pohranim na svoj disk prostor. Instalaciju Windows 7 Beta planirao sam na Virtualnoj mašini iz razloga sigurnog istraživanja, a sdruge strane i praktičnog zbog paralelnog podizanja Viste na kojoj radim i Windows 7 preko Virtualne mašine.

U koliko želite naći više informacije kako Windows 7 Beta instalirati na Vistual PC 2007 možete pogledati na ovom linku.

Prvi utisci

Sljedeći upute sa prethodnog linka instalacija je trajala preko 8 sati. Pokušao sam pronaći na internetu da li ima informacija oko vremena instalacije na VM ali ništa.Bilo kako bilo instalacija je prošla i pojavio se početni ekran na kojem su već vidljive promjene u odnosu na Vistu. Redizajnirani TaskBar kao i Windows LOGO dugme izgledaju obećavajuće. Na internetu sam pronašao jedan screen cast koji govori o novim mogućnostima Task bara i Windows LOGO dugmeta pa ga možete pogledati, a na ovom linku nse nalaze svi objavljeni screencastovi oko Windows 7. U ovom posto imao sam namjeru da napišem nešto oko standardnih programa koje dolaze uz instalaciju Windowsa a to su : Calculator, WordPad, Paint,kao i novi alati koji dolaze uz Windos 7 a to su: StickyNote i Snipping Tool.

Calculator

Kalkulator koji dolazi uz Windowse nije doživio značajne promjene (koliko je meni poznato) još od Windows 95. Ali Windows 7 donosi totalno redizajnirani kalkulator sa više mogućnosti i novim matematičkim operacijama. Novi kalkulator donosi 2 nova moda Programerski i Statistički, dok su zadržani postojeća dva standardni i prošireni (scientific)

clip-image004

Pored modula na kalkulatoru postoje i operacije konverzije odredjenih mjernih jedinica i valuta i vremena.

clip-image006

WordPad i Paint

Ova dva programa standardna za text i grafiku takodjer su redizajnirana i uskladjena sa novim microsoftovim korisničkim interfejsom „Ribbon“.

clip-image008

Paint je dobio nekoliko opcija za lakše manipulisanje grafikom poput lenjira, i rešetke s kojim se postiže bolja preciznos prilikom editovanja slike. Bez obzira što je ovaj program jedan od najjednostavijih za grafičko oblikovanje ipak je najprikladniji za brzu manipulaciju sa slikama poput ovog bloga čije slike su urađene preko painta. Pored ovog u paintu su dodane opcije za lakše razvlačenje i pomjeranje selektovanih objekata. Na statusnoj traci nalazi se klizač za zumiranje koji je standarni dio svaog korisničkog interfejsa koji koristi Ribbon. WordPad osim grafičke kozmetike i prelaska na Ribbon nije dobio dodatna proširenja onoliko koliko sam uspio da istražim, osim što postoji opcija za učitavanje slike sa diska, koja je u prethodnim verzijama bile pod opcijom Insert Object.

clip-image010

SnippingTool

SnippingTool je novi alat koji dolazi uz Windows 7 a prvenstveno služi za hvatanje slika poput standardnih programa ScreenCapture. Ovaj alat nudi nešto naprednije opcije prilikom hvatanje slika sa vašeg desktopa, poput slobodnog hvatanja, pravougaonog, hvatanja prozora i hvatanja cijelog vašeg desktopa. Pored ovog postoje opcije koje vam nude gdje i kako ćete uhvaćenu sliku pohraniti.

clip-image012

clip-image014

Slika uhvaćena sa slobodnom formom.

StickeyNotes

Vrijeme ljepljena stikija na vaš monitor je prošlo, novim Windowsom ćete moći svoje podsjetnike zaljepiti unutar vašeg desktopa. Vrlo korisan alat za one koji pišu a ne pamte.

clip-image016

Kada se tiče igara koje dolaze uz standardnu instalaciju Windowsa nisam primjetio da se je fond igara promijenio, osim što je postojećim nabačeno nešto više šminke. Novi OS nosi i nove izazove kako IT profesionalcima tako i developerima.

Advertisement

1 thought on “Windows 7 Beta ugledao svjetlo dana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s