Ribbon kontrola – nova generacija korisničkog interfejsa


Microsoft Office 2007 pored novih mogućnosti donosi i jedan drugi momenat-novi korisnički interfejs. Svi mi znamo da svaka nova verzija MS Office prezentira novine u samom korisničkom interfejsu. Sjetimo se samo kada se pojavila XP verzija MS Office sa ravnim stilom kontrola menija, kutije sa alatima i sl. Verzija 2003 donijela je sa sobom još jedan novi izgled aplikacija sa plavom gradientnom bojom pozadine, koja je jako dobro pristajala na radnom ekranu.

MS Office 2007 lansira ne samo novi stil već postojećih kontrola, nego i novu generaciju korisničkog interfejsa. Naime, dosta se raspravljalo u Microsoftu o novom korisničkom interfejsu i novim inovacijama, te omogućavanju korisnika da maksimalno, jednostavno i brzo dođu do svih informacija koje su mu potrebne prilikom rada. Tako je nastala Ribbon kontrola gdje neki govore ne samo o novoj kontroli nego i o novom korisničkom interfejsu “Ribbon User Interface“.

Da se nešto više kaže o ovoj kontroli i interfejsu

Koncept Ribbon korisničkog interfejsa pojavljuje se sa beta verzijama MS Office 2007, kao rezultat intenzivnog usavršavanja i inoviranja microsoftovih stručnjaka. Microsoftovi stručnjaci su u potpunosti su ostvarili svoje ideje te je novi korisnički interfejs doživio, i prije same konačne verzije MS Office 2007, pravi bum.

Glavna svrha ovog interfejsa je da sve kontrole prikaže na najbolji i informativni način korisniku. Prikaz kontrola je kategorizovan na način da korisnik brzo pronadje željenu funkciju u aplikaciji. Ribbon je iz upotrebe isključio glavni izbornik (meni) gdje je korisnik morao prolaziti kroz ugnježdene stavke menia da bi došao do željene funkcije programa.

Jedna od najupečatljiviji osobina je autoskaliranje; to znači kada nema dovoljno prostora kontrole se automatski smanjuju umjesto da budu skrivene. Npr. ako posjedujete široki ekran odnosno vaša aplikacija zauzima veliki dio ekrana, kontrole u ribbonu postaju automatski povećne i tada postaju informativnije, dok u suprotnom one postaju manje i imaju više kompaktan raspored. Ovo je glavni princip Ribbon korisničkog interfejsa: “sve kontrole moraju biti direktno pristupačne korisniku, ne zaviseći od veličine aplikacijskog prozora ili nekog drugog faktora.”

Primjer Autoskaliranja kontrola u Ribbonu

Dimenzija ikona kontrole

Više o ribbon kontroli i razvoju kontrole od trećih firmi

1. www.prof-uis.com
2. www.devcomponents.com

Preteča ribon kontrole nesvjesno i slučajno povezana je sa jednim mojim člankom TabedReBar Control, prosudite sami :=). Napisana je prije više od dvije godine.

Postoje i ljudi koji ovu kontroli razvijaju iz čiste znatiželje i žele svoj izvorni kod podijeliti sa svima. Jedan od takvih je i Mentas ribbon.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s