Prvo oglašavanje na BLOGU


Prvi zapis na BLOG-u počeo bih, mojim dosadašnjim iskustvom u području programiranja. Prve informacije o programskim jezicima datiraju još iz davne 1989 u srednjoj školi kada obrađujemo prograqmski jezik BASIC. Moji prvi dodiri sa tastaturom nisu obećavali moje kasnije bavljenje IT tehnologijama.

Prošlo je više od pola decenije kada je počeo moje ozbiljnije bavljenje programiranjem. 1996 godina i moje studijsko putovanje na Tehnički fakultet u Magdeburg (Njemačka) predstavlja prvi pravi dodir sa IT tehnologijama i programiranjem.

Bio je to FORTRAN – Formula translation programing language- za programiranje inžinjerskig i matematičkih proračuna. Moju kolekciju urađenih programa u FORTRAN-a uglavnom vezani za studij, u nekom narednom postu ću objaviti.

Moje stručno osposobljavanje i studij dirigivao je i moj kasniji prelazak na CAD/CAM tehnologije i programiranje pod AutoCAD-om –AutoLISP.

Nekoliko naučnih i stručnih radova obradio sam korištenjem ove tehnologije, da bi svoj budući pravac još jednom promjenio i odabrao jedan od najsnažnijih programskih jezika C++. Bilo je to 1999. Godine i moji prvi susreti sa programiranjem u C++.

Pojavom Microsoft-ove nove .Net tehnologije 2001 godine te izlaskom Visual Studio 2002 moje programiranje obogaćeno je sa još jedinim programskim jezikom C#.

Danas (2006 godina) je iza mene nekoliko projekata iz područja informacijskih sistema koji su napisani pomoću Visual C++ te Visual C#. Kako i sam BLOG ima svrhu da se na njemu objavi sve ono što mi bude inspiracija iz raznih područja programiranja, matematike, mašinstva CAD/CAM i sl.

Advertisement

3 thoughts on “Prvo oglašavanje na BLOGU

  1. kad se vec tako fino kontas u Auto Cad kazi meni samoukoj kako da jednom konstruisane linije memorisem tako da ih ne moram konstruisati svaki puta iznova u svakom narednom crtezu… vidjela sam kod jedne osobe (koja ne voli da dijeli svoje znanje) da joj se vec formirane linije javljaju iz padajuceg menija na alatnoj traci koji je kod mene prazan u svakom novom crtezu (0)…

  2. Odgovor za pitalicu… Prvo hvala za komentar, kad se tice tvog pitanja ono se moze implementirati ne nekoliko nacina. Jedan od nacina je da od konstruisanih linja koje ti trebaju u vise crteza napravis blok.Taj blok pohranis, te ga mozes pozvati u svakom crtezu. Procedura formiranje blokova i AutoCAD je vrlo jednostavno selektujes linije pozoves naredbu makeblock, te ga pohranis. Insert bloka je takodjer jednostavno pozovoes naredbu insertblock te umetnes u crtez.

  3. Samo da se i ja u kratko javim i podrzim tvoj blok jednom ocjenom za aktivnost – 10!
    Svaka cas. Jedan zaista nadam se, koristan blog. Konacno da vidim da netko ne pise gluposti vec da se bavi ozbiljnom tematikom. Svaka cast jos jednom.
    Stavljam te u favorites!

    Poz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s